Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Byrek qumështi

Përbërësit

  • 450 gr petë për ëmbëlsira (krustas)
  • 200 gr gjalpë lope

Për kremin
  • 5 vezë
  • 100 gr semolina (simigdali psilo)
  • 1 lugë supe gjalpë
  • 2 vanilje
  • 1 litër qumësht
  • 1/5 e gotës sheqer
  • Lëkura e një limoni e grirë në rende
Për shurupin
  • 500 gr sheqer
  • 1.1/2 e filxhanit ujë
  • Lëkura e një limoni
  • 1 dru kanelle

Përgatitja



Shurupi
  • Në një tenxhere vendosim të gjithë përbërësit e sherbetit, trazojmë me një lugë sa të shkrij sheqeri . 
  • Nga momenti që fillon të ziej e lëmë 10 minuta të ziej dhe pastaj e heqim të ftohet.

Kremi

  • Vendosim në një tenxhere qumështin, sheqerin dhe një lugë gjalpë. 
  • Trazojmë mirë dhe e lëmë të ziej në temperaturë të ulët.
  • Në një tas vendosim vezët, vanilje, semolina, dhe limonin e grirë në rende dhe trazojmë. 
  • Në vazhdim hedhim këtë masë në tenxheren me qumështin qe ziem dhe trazojmë deri sa të mpikset masa.

  • Për petët

  • Shkrijmë 200 gr gjalpë.
  • Në një tepsi të lyer me gjalpë vendosim një petë dhe lyejmë përsipër me gjalpë dhe kështu me radhë sa të shtrojmë 6 petë. 
  • I vendosim petët në mënyrë që anët ti kthejmë në fund. 
  • Në vazhdim hedhim masën e kremit që përgatitëm dhe vazhdojmë me petët e tjera një nga një duke i lyer me gjalpë. 
  • Kthejmë petët që kanë tepruar anash dhe i lyejmë me gjalpë, me një thikë të mprehët presim byrekun në copa. 
  • Hedhim pak ujë përsipër duke e spërkatur që mos të ngrihen petët gjatë pjekjes.
  • Pjekim në furrë të para nxehur në 180° gradë për 55 minuta.
  • Sa e nxjerrim na furra i hedhim sherbetin e ftohur përsipër.
  • Gjalpi është shumë i rëndësishëm për shijen e byrekut, ndaj dhe e zgjedhim gjalpin të jetë i freskët.


Load disqus comments

0 σχόλια