Përbërësit
Përgatitja
Shurupi
Kremi
- 450 gr petë për ëmbëlsira (krustas)
- 200 gr gjalpë lope
- 5 vezë
- 100 gr semolina (simigdali psilo)
- 1 lugë supe gjalpë
- 2 vanilje
- 1 litër qumësht
- 1/5 e gotës sheqer
- Lëkura e një limoni e grirë në rende
- 500 gr sheqer
- 1.1/2 e filxhanit ujë
- Lëkura e një limoni
- 1 dru kanelle
Përgatitja
Shurupi
- Në një tenxhere vendosim të gjithë përbërësit e sherbetit, trazojmë me një lugë sa të shkrij sheqeri .
- Nga momenti që fillon të ziej e lëmë 10 minuta të ziej dhe pastaj e heqim të ftohet.
Kremi
- Vendosim në një tenxhere qumështin, sheqerin dhe një lugë gjalpë.
- Trazojmë mirë dhe e lëmë të ziej në temperaturë të ulët.
- Në një tas vendosim vezët, vanilje, semolina, dhe limonin e grirë në rende dhe trazojmë.
- Në vazhdim hedhim këtë masë në tenxheren me qumështin qe ziem dhe trazojmë deri sa të mpikset masa.
- Për petët
- Shkrijmë 200 gr gjalpë.
- Në një tepsi të lyer me gjalpë vendosim një petë dhe lyejmë përsipër me gjalpë dhe kështu me radhë sa të shtrojmë 6 petë.
- I vendosim petët në mënyrë që anët ti kthejmë në fund.
- Në vazhdim hedhim masën e kremit që përgatitëm dhe vazhdojmë me petët e tjera një nga një duke i lyer me gjalpë.
- Kthejmë petët që kanë tepruar anash dhe i lyejmë me gjalpë, me një thikë të mprehët presim byrekun në copa.
- Hedhim pak ujë përsipër duke e spërkatur që mos të ngrihen petët gjatë pjekjes.
- Pjekim në furrë të para nxehur në 180° gradë për 55 minuta.
- Sa e nxjerrim na furra i hedhim sherbetin e ftohur përsipër.
- Gjalpi është shumë i rëndësishëm për shijen e byrekut, ndaj dhe e zgjedhim gjalpin të jetë i freskët.
0 σχόλια