Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Bakllava me fruta arrore dhe erëza




Përbërësit
  • 1 gotë vaj ulliri
  • 1/2 e gotës galetë
  • 1/2 e gotës bajame pluhur
  • 1/2 e gotës bajame të  zbardhura dhe të copëtuara
  • 1/2 e gotës fistike të copëtuara
  • 3/4 e gotës arrë të copëtuara
  • 3/4 e gotës sheqer i zi
  • 1 l,s kanellë
  • 1 l,k arrë myshku e bluar
  • Disa karafil 
  • 2 vanilje 
  • 1 pako petë krusta të holla për bakllava

Për shurupin

  • 2 gota sheqer
  • 1,2/3 e gotës  ujë me zhapat e gjysmës së një mandarine, dhe disa pika lëng mandarine

Përgatitja


Në një tas përziejmë të gjithë përbërësit veç karafilit, vaniljes dhe petët.
Presim petët në mes.
Vaisim një pyrex 35-22 cm ( është pothuaj sa gjysma e petës).
Shtrojmë tre gjysma petësh duke i vaisur, në të katërtën do shtojmë mbushje sa merr një grusht. Vazhdojmë me petët një e lyejmë me vaj tjetrën shtojmë mbushje e kështu me radhë, deri sa të mbeten tre petë që i shtrojmë të lyera me vajë si të parat. Presim bakllavanë me thikë dhe vendosim karafilat përsipër.
Pjekim në furrë të para ngrohur 180°C për 30'-40' minuta sa të marri ngjyrë të artë bakllavaja.
E nxjerrim të nxehtë spërkatim me vanilje dhe hedhim shurupin të ftohtë përsipër që ta pijë pak nga pakë.
Për shurupin 
Vendosim të gjithë përbërësit bashkë i lëmë të ziejnë për 1- 2 minuta, e lëmë të ftohet shurupi.
Load disqus comments

0 σχόλια